Vodič kroz osmu Filmsku RUNDU

Mjesec Filmske RUNDE završavamo, logično, Filmskom RUNDOM. I to osmom. U Kinu Urania Osijek, 20. i 21. listopada 2023., okupljaju se svi filmofili Osijeka i šire, uz 12 nagrađivanih filmova, dvije tajne projekcije i masterclass Sonje Tarokić.

Slijedi vodič u osam koraka kroz osmu RUNDU.

1. Publika za publiku – prva tajna projekcija, 20.10.2023. u 18 sati

Prvu večer otvaramo s popratnim programom “Publika za publiku” koji će u potpunosti osmisliti polaznici radionice filmske selekcije pod mentorstvom filmskog kritičara Mire Frakića. Analizom tematskih, formalnih i vizualnih obilježja polaznici će sastaviti blok filmova koji će biti tajna do same projekcije!

2. Pojedinac i društvo – prvi projekcijski blok glavnog programa, 20.10.2023. u 20 sati

Na tematskom ih planu povezuje autorsko postavljanje pojedinca u odnosu na društvo u kojem se nalazi pa su ovi, studentski i profesionalni kratkometražni filmovi, okupljeni pod nazivom “Pojedinac i društvo”. Osim što su obilježeni vještim i nekonvencionalnim pristupima vršnjačkom nasilju, osjećajima pripadnosti i društvenoga pritiska, odlikuje ih i promišljenost u izboru vizualnog stila – dok filmovi Espi Ivana Grgura, Ispod maske Dariana Bakliže i Pravilo broj 5: pomno pratite svog čovjeka Mire Manojlovića posežu za visokostiliziranim vizualnim postupcima i zadiru duboko u filmsku likovnost, studentski filmovi Moj Nikola Martine Marasović, Bruna, zimus Marka Bičanića i Glupane glupi Andrije Tomića suprotno tome pronalaze svoj vizualni identitet u mutnome, zrnatome i prljavo-digitalnome.

3. Autorska RUNDA Sonje Tarokić – druga tajna projekcija , 21.10.2023. u 17 sati

Druga večer revije donosi susret s nagrađivanom redateljicom i scenaristicom niza zapaženih kratkometražnih igranih filmova te uspješnoga dugometražnog filma Zbornica, Sonjom Tarokić. Kao zagrijavanje za Sonjin masterclass, htjeli smo pripremiti poseban blok po odabiru autorice. Sonja je prihvatila izazov, stoga će s publikom, u programu “Sonjin izbor”, podijeliti koji su to kultni filmovi na nju ostavili najveći trag i koji su je iz bilo kojeg razloga nadahnuli. U razgovoru koji slijedi nakon projekcije redateljica će obrazložiti i podijeliti s publikom zašto je odabrala baš te filmove.

4. Sonjin masterclass, 21.10.2023. u 18:30 sati

Sonja će, na prvoj Autorskoj večeri koja se održava u vrijeme odvijanja same revije, otvoreno govoriti o svemu onome što inače u filmu ne vidimo, o procesu i razvoju ideje, o anegdotama, greškama i vještinama koje učimo tijekom rada na filmu te o svim onim skrivenim detaljima potrebnima za stvaranje filmske čarolije. 

5. Prostori sjećanja, 21.10.2023. u 20 sati

Posljednji blok ovogodišnje revije “Prostori sjećanja” svojom će vas tematskom preokupacijom spojiti, a vizualnom i narativnom raznolikošću zaintrigirati. Program započinjemo i završavamo prostorom: jednom snimkom tretiranom na vizualno inspirativan način u eksperimentalnom filmu Mare Šuljak, Evanescence, jednom jedinom kasetom kao dokazom postojanja stvarnoga mjesta u filmu Divlje cvijeće Karle Crnčević. Filmski esej Sakupljači autorice Mije Martinović odvest će nas na daleko putovanje kroz vrijeme i sjećanja dok poetski hibrid Sare Jurinčić, Valerija, morbidno pomaknuta animirana Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i suptilan igrani film Šimuna Šituma, Sprovod na svoj specifičan način analiziraju osjećaje i povezanost s bližnjima kojih više nema. 

6. After: Slamanje, 21.10.2023. od 22 sata

Filmski vikend u gradu na Dravi nam, kao i prethodnih godina, pomaže zaokružiti ekipa iz programa Slamanje. RUNDU zabave i ove ćemo godine okrenuti u prostoru Udruge Slama uz glazbeni program i izložbu. Svira Seine i Čuvarkuća, a svoje filmske plakate izložit će Hrvoje Dešić.

7. Tajni gledatelj

Ove godine uvodimo tajnog gledatelja u redove publike. U središtu je doživljaj osobe koja, prema unaprijed zadanim kriterijima, objektivno odgovara na pitanja o programu, logistici, promociji i atmosferi same revije. Nakon manifestacije, održat će se druženje na kojemu će se okupiti svi tajni gledatelji te će zajedno s organizatorima raspravljati o dobivenim rezultatima. Filmska RUNDA će pomoću rezultata oblikovati buduće programe i unaprijedit dosadašnji pristup publici.

8. Poseban pozdrav pokroviteljima, donatorima i partnerima 

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku DHFR-a, Zaklade “Kultura nova”, grada Osijeka, Savjeta mladih Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka.

Foto: snimanje na ovogodišnjoj Špici radionici