Filmska Runda

Filmska RUNDA je revija hrvatskog kratkog filma koja se održava od 2016. u gradu Osijeku. Program revije donosi najbolje hrvatske kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove producirane u prethodnoj godini. U popratnom programu tu su filmovi studenata i osječkih autora, panel koji okuplja profesionalne filmaše i amatere, Q&A s prisutnim autorima.

Svake godine publika se upoznaje sa zakonitostima i specifičnostima određenih zanimanja u procesu rada na filmu. Krenuvši od početka, polaznici svakom novom edicijom revije dobivaju uvid u drugu profesiju potrebnu da bi se realizirao film kako bi u konačnici novostečena znanja o scenariju (2017.), snimanju zvuka i slike (2018.), montaži (2019.), glumi (2020.), režiji (2021.), produkciji (2022.) praktično mogli primijeniti u vlastitom radu.

Na reviju se nadovezuje godišnji program: ŠPICA radionica, radionice vezane uz filmsko zanimanje, autorske filmske večeri. Sve navedeno pridonosi afirmaciji mladih filmskih umjetnika na području istoka Hrvatske, umrežavanju filmaša i amatera te omogućava filmskoj publici raznovrstan sadržaj.