Prvo gostovanje “Kuhara”: Duboševica

Gostujemo s predstavom “Kuhari” u Domu kulture Duboševica, 13. svibnja 2023., u 18:00 sati. Izvedba je organizirana u suradnji s KUD-om “Mladi Šokci” Duboševica, pod pokroviteljstvom TZ Općine Draž i Ministarstva kulture i medija.

Ovo nije prvi puta da gostujemo u Duboševici. Naime, suradnja s KUD-om “Mladi Šokci” započela je 2020., kada smo gostovali s predstavom “Botaničari”, o kojoj se, kažu nam, još uvijek priča.

Duboševica se nalazi na samoj granici s Mađarskom. Prije nego smo ušli u “schengenski prostor”, tamo je bio granični prijelaz s mađarskim mjestom Udvar.

Ime sela vjerojatno dolazi od prezimena Duboš, koje je mađarskog porijekla (dobos ‘bubnjar’). U selu postoji pučka etimologija o nastanku imena, prema kojoj se ovdje nalazio mlin, u vlasništvu stanovite Doboš Evice.

Mlin od opeke sagrađen je 1895., a bio je u funkciji do 2015. godine, kada je zatvoren do daljnjega. Mlin je uvršten u registar zaštićenih kulturnih dobara. Više o znamenitom mlinu pogledajte u emisiji Bila jednom crvena mlina na HRTi: https://hrti.hrt.hr/home?id=DD001EC2-067C-4  Naslovna fotografija preuzeta je iz emisije.

*Javite nam se, ako želite da dođemo s predstavom kod vas u školu ili vrtić.

**Kontakt: 098 909 4451 (Ana), teatar.to.go@gmail.com