Kultura u kvartu s filmovima i kokicama

Na valu kulturnih intervencija tijekom lockdowna, Kulturni centar Osijek i Filmska RUNDA odlučili su dovesti filmove u osječka naselja.

Poput pravih majstora za kulturne intervencije, donijeli su sa sobom sve što je potrebno da naselja pretvore u kino na otvorenom. Glavna zvijezda intervencije bio je oldtimer TAM kombi, koji je kino selio iz naselja u naselje.

Kroz oproštaj od ljeta i uz prizvuk nadolazećih filmskih i kulturnih avantura, u dva dana (21.i 23. rujna) na četiri lokacije (Vijencu Ivana Meštrovića, Sjenjaku, Vijencu Murse i Jugu 2) prikazivali su se hrvatski kratkometražni filmovi nastali u profesionalnoj i nezavisnoj produkciji. To su filmovi koji u sebi nose čar i toplinu ljeta, hrabrost i autorsku drskost, to su razglednice koje šalju duhovite nove poglede i pozdrave iz zanimljivih mjesta i autorskih svjetova.

Filmovi su bili podijeljeni u dva bloka: “BABLJE LJETO” – dišpet filmovi sa “zrncem soli” i ciklus kratkih filmova “KARTOLINE”. Prikazani su filmovi sljedećih autora: M. Muller, D. Žerjav, T. Trstenjak, I. Mirković, I. Jelinović, T. Žanić, N. Stipaničev, I. Bezinović, D. Tušek, I. Pipal, H. Brukšić, A. Z. Stolica, K. Duda.

Nažalost, zbog loših vremenskih uvjeta, otkazane su projekcije predviđene za Gornjodravsku obalu i Retfalu.

Foto: Kristijan Cimer