Gostovanje: Vuka

Gostujemo s predstavom “Botaničari” u OŠ Milka Cepelića, 12. svibnja 2023., u 10:30 sati. Izvedba je organizirana u suradnji sa školom, pod pokroviteljstvom Općine Vuka i Ministarstva kulture i medija. 

Škola se nalazi u selu Vuka, na rijeci Vuki, koja izvire na Krndiji, a ulijeva se u Dunav u Vukovaru. Selo se prvo zvalo Josipovac, da bi 1773. godine promijenili ime u Vuka. Ne zna se razlog, ali nije zbog Josipovca kojeg danas znamo, zato što je to naselje osnovano trinaest godina kasnije.

Škola nosi naziv po Milku Cepeliću (Vuka, 1853.- Đakovo, 1920.), teologu i etnografu, koji je cijeli svoj život proveo uz tamošnje stanovništvo i vjerno bilježio njihovu tradiciju. Rezultat toga je zbirka “tkiva i veziva” koju je oporučno ostavio Etnografskom muzeju u Zagrebu. Povodom obilježavanja 100. obljetnice njegove smrti i 100. obljetnice otvaranja Etnografskog muzeja, pripremljena je značajna izložba, koju možete pregledati na ovom linku: https://cepelic.emz.hr/

U Vuki je rođena i prva hrvatska pilotkinja i padobranka Katarina Matanović Kulenović (Vuka,1913.-Zagreb,2003.). U zagrebačkom Aueroklub 1936. položila je ispit za sportskog pilota, a 1938. sudjelovala je u grupnom skoku s padobranom te je tako postala prva padobranka u Istočnoj Europi.

Foto: ženska košulja, zbirka Milka Cepelića, Etnografski muzej Zagreb

*Javite nam se, ako želite da dođemo s predstavom kod vas u školu ili vrtić.

**Kontakt: 098 909 4451 (Ana), teatar.to.go@gmail.com