Gostovanje: Bizovac

Što povezuje kupanje, rođendan, Bratoljuba Klaića, kandžiju i Fabijana Šovagovića? Općina Bizovac.

Kako? Krenimo redom.

Općina Bizovac ovaj tjedan (17.04.) slavi trideset godina postojanja, obuhvaća osam naselja, a među njima su Brođanci, tzv. Olimpijsko selo. U Brođancima se tradicionalno već 48 godina održava Olimpijada starih sportova. Od prvih sedam disciplina, natjecanje danas broji dvadeset i dvije. Nama je u oko upalo kandžijanje, zato što ju je predložio naš poznati glumac Fabijan Šovagović. Prvi put je izvedena 1980., kada je zlatnu medalju osvojio incijator Šovagović nastupajući za rodno selo Ladimirevce. Više o disciplinama pročitajte u vrijednoj monografiji. Dobra priprema za iduću Olimpijadu i/ili kviz.

Još jedna kvizaška zanimljivost leži u činjenici da je Bratoljub Klaić rođen u Bizovcu. Naš cijenjeni jezikoslovac, tvorac čuvenog Rječnika stranih riječi, doktorirao je 1941. na temu Bizovačko narječje. Njegovo ime nosi osnovna škola u Bizovcu. Upravo tamo idemo 21. travnja, s predstavom “Botaničari”. Poslije možda odemo u Bizovačke toplice, ako ne na kupanje, onda bar na kavu. I tako smo povezali zanimljive asocijacije, ali ima još toga za istražiti: bizovačka jezera, prekrasne nošnje, kuriju Normann…no to ćemo jednom drugom prilikom.

Izvedba za učenike organizirana je u suradnji s već spomenutom OŠ Bratoljuba Klaića, pod pokroviteljstvom Općine Bizovac i Ministarstva kulture i medija. Hvala svima na ugodnoj suradnji. Veselimo se izvedbi u srcu Slavonije!

*Javite nam se, ako želite da dođemo s predstavom kod vas u školu ili vrtić.

**Kontakt: 098 909 4451 (Ana), teatar.to.go@gmail.com