Filmska RUNDA: radionice 2022.

Ovogodišnje radionice Filmske RUNDE bile su u znaku produkcije. Cilj radionica bio je pružiti uvid u aktualnu situaciju na tržištu te kako se u njoj snaći.

ŠPICA radionica (30.09.-02.10.) okupila je četrnaestero mladih, koji su pod vodstvom Davida Gaše napravili najavu za sedmu Reviju hrvatskog kratkog filma Filmska RUNDA. Naglasak je bio na ograničene produkcijske uvjete i kako oni mogu potaknuti kreativnost. Najbolji opis radionice: David gleda snimljene materijale polaznika, jedan polaznik kaže da mu ne valja kadar, jer ima trzaj, na što mu David odgovara: “Idemo taj trzaj napraviti našim stilom”. Službeno nam je to postao novi moto 🙂 Špicu možete pogledati ovdje: https://bit.ly/3Wnq3T1

Radionicu razvoja filmskih i komplementarnih projekata (14.-16.10.) vodio je producent Matija Drniković. Polaznici su imali priliku saznati sve o kreativnom vođenja projekata, pokretanju i vođenju vlastitih organizacija, pronalasku financiranja, prijavama na fondove, ostvarivanju međunarodnih suradnji te osnovama pregovaranja i predstavljanju projekta. “U ova tri dana smo stvarno puno raspravljali i to mi se jako svidjelo. Uspjela sam si približiti cijeli svijet filma, pogotovo produkciju filmova, serija i video igara. Osjećam se inspirirano da se više potrudim i nešto u budućnosti kreativno stvorim”, istaknula je Ema Petrak, polaznica radionice.

Treća radionicu organizirali smo za sebe. Nakon sedam godina rada na Filmskoj RUNDI, odlučili smo se strateški skockati. Dosadašnje edicije dovele su kratki hrvatski film u Osijek, proširile su interes publike za kratku filmsku formu svih rodova kroz prezentacije i gostovanja autora, prezentirale suradnju s partnerskim udrugama i manifestacijama, producirale više radioničkih filmova te su kontinuirano pružale nova znanja iz područja fokus profesija. S produkcijom kao posljednjom u nizu profesija, mislimo da je vrijeme za novu koncepciju same RUNDE. Želimo dodatno proširiti programske sheme i kapacitete Filmske RUNDE, odgovarajući potrebama publike i regionalnih filmaša s još boljim, kvalitetnijim i raznovrsnijim filmskim programima, gostujućim predavačima, autorima i novim stručnim suradnicima. Strateški mentor i podrška nam je Sanja Đurić.

Radionice su realizirane uz suradnju s Kulturnim centrom Osijek i Kinoklubom Zagreb na čemu im se ovom prilikom zahvaljujemo.